Jag förespråkar användning av miljövänliga råvaror, därför köper jag i den mån jag kan alltid ekologiska och helst lokalproducerade varor. Jag hoppas att ni också värnar om vår miljö och har den i åtanke när ni står och väljer ut råvaror i butiken! Ju större efterfrågan, desto lägre priser. Förutom att ni gör miljön en stor tjänst vinner ni själva hälsomässigt på det genom ett mindre intag av skadliga gifter, och dessutom smakar råvaror som framställts på naturlig väg mycket mer och bättre!

måndag 11 juli 2016

Makalösa Mandel/hallon-bars

Här är ett recept ni absolut inte får missa. Dessa bars är så goda att jag skulle kunna leva på dem, no kidding! Och nyttiga är de också, med mandlar, chiafrön och hallon. De går bra att äta som mellanmål, snacks eller efterrätt, det är bara att anpassa agavesirapen efter önskad sötma. Som sagt, de är fantastiska, så baka på!


Ingredienser:
(Ca. 16 bitar)
2 dl chiasylt, recept på det finner du här
2 chia-ägg (2 msk chiafrön + 6 msk vatten)
2,5 dl havregryn
90 g sötmandel (ska bli 1,75 dl i mjölform)
2 msk mandelsmör, recept på det finner du här
3 msk kokosolja
1 tsk bakpulver
1,5 krm salt
2-4 msk agavesirap

Gör så här:
  • Koka sylten, recept finns här.
  • Förbered chia-äggen: Blanda chiafrön och vatten i en liten skål och låt svälla i 5 minuter. Rör om och låt svälla ytterligare 5-10 minuter.
  • Mixa mandlarna till ett fint mjöl i en matberedare. Häll sedan i en bunke.
  • Mixa även havregrynen till ett mjöl och häll i bunken. 
  • Häll i salt och bakpulver och rör om.
  • Rör ned sirap, mandelsmör, smält kokosolja och chia-äggen och blanda väl.
  • Täck en 20x20 bakform med bakplåtspapper och häll ned 3/4 av smeten. Fördela jämt och tryck ut.
  • Grädda först 10 minuter i ugnen i 180 grader. Ta sedan ur och sprid ut sylten ovanpå.
  • Smula över resten av degen och grädda sedan i ytterligare 20 minuter. 
  • Låt svalna och skär sedan upp i önskad storlek.

Förvara i kylskåp (eller i frys). Håller sig ca. en vecka i kylen.

måndag 4 juli 2016

Chia-sylt (hallon)

Inte en endaste gång förut har jag testat att koka egen sylt. Det närmaste jag kommit är att se på när andra gjort det. Men nu i och med att chiafrön blivit så populärt cirkulerar många recept på chiasylt runt på nätet, och de har inte undgått mig. Så jag testade att göra hallonsylt häromveckan och det var busenkelt. Allt som behövs är 4 ingredienser och 5-10 min av din tid.
Jag använde sedan sylten i några Hallon/chia/mandel-bars jag bakade, och det blev en favorit. Så checka tillbaka om några dagar så kommer det receptet snart upp. Det vill ni verkligen inte missa!


Ingredienser:
(Blir ca. 2,5-3 dl, fyller en normalstor glasburk)
-350 g frysta hallon (hallon var vad jag testade, men det funkar garanterat med ex. blåbär eller björnbär också)
-1 msk citronjuice
-2-3 msk agavesirap
-4 msk chiafrön

Gör så här:

  • Hetta upp de frysta hallonen tillsammans med citronjuicen på medelvärme i en liten stekpanna tills de blir mjuka. Krossa hallonen med en träslev tills de blir till en sås. Flytta sedan från plattan och låt svalna.
  • Tillsätt sirap samt chia frön och rör om med jämna mellanrum tills att fröna svällt. (Jag använde 2 msk sirap när jag planerade att använda sylten till mina bars. Men jag skulle lika gärna kunnat skippa sirap då jag gillar smaken av sura hallon. Vill man dock ha en söt sylt så är det 3 msk sirap som gäller.)
  • Häll över i en glasburk med lock, och låt sedan stå till sig i kylen i 1-2 timmar. Förvara sedan i kylen. 

Sylten håller sig ca. 4-5 dagar i kylskåp utan sirap, men längre ju mer sirap du har i.