Jag förespråkar användning av miljövänliga råvaror, därför köper jag i den mån jag kan alltid ekologiska och helst lokalproducerade varor. Jag hoppas att ni också värnar om vår miljö och har den i åtanke när ni står och väljer ut råvaror i butiken! Ju större efterfrågan, desto lägre priser. Förutom att ni gör miljön en stor tjänst vinner ni själva hälsomässigt på det genom ett mindre intag av skadliga gifter, och dessutom smakar råvaror som framställts på naturlig väg mycket mer och bättre!

tisdag 31 maj 2016

Pistage- och mandelsmör med äkta vanilj

I Boston kunde jag under den ynka lediga tid jag hade ligga i min säng och bläddra igenom mitt flöde som är fullt av läskande mat-konton. Jag har tagit oerhört många screen shots av kreationer jag själv vill testa och har sett fram emot att komma till Sverige av den anledningen (bland andra såklart).
Detta är ett recept som jag hittade hos @klaraslife; en, om jag inte är helt ute och cyklar, tysk matbloggare. Jag testade det i helgen och det blev riktigt gott! Om än jag kan tycka att pistagenötter är allra godast som de är. Ett tips för att spara lite pengar är att köpa på dem naturgodis på lösvikt.


Ingredienser:
2 dl skalade pistagenötter (ca. 400-500g oskalade)
1,5 dl mandlar
1 krm äkta vaniljpulver
1 krm salt (beror lite på om pistagenötterna är saltade, smaka av)

Gör så här:
  • Skala och mäta upp pistagenötterna om det är oskalade.
  • Häll pistagenötter och mandlar i ett durkslag och häll på lite vatten så att de blir fuktiga.
  • Rosta på en ugnsplåt i 175 grader i 10-15 min. Håll koll så att de ej bränns. Ta sedan ut och låt svalna några minuter.
  • Häll sedan nötterna i en STARK matberedare/blender som kan göra smör av nötter (har ännu inte hittat någon som gör jobbet problemfritt), och mixa till smör. 
  • Häll i vaniljpulver och smaka av med salt. (Rör om med hjälp av matberedaren).
  • Häll över i en glasburk och förvara i kylskåp.


onsdag 25 maj 2016

Paj med salladslök, spenat och fetaost

Nu var det för länge sedan jag postade ett recept, nästan ett år. Jag valde att stanna kvar i Boston på vårterminen också för fortsatta studier. Men trots att jag hade ett helt eget kök där så fattades tid samt en bra kamera, och av den anledningen har det ekat tomt här. Men jag är glad att se att bloggbesöken flyter på bra dagligen trots detta, och i sommar ska jag ta igen. Har redan en massa idéer och recept att laga och dela med mig av. Receptet som följer nedan är ett recept på en rätt jag gjorde för första gången på julafton 2015 i Boston. Pajskalet är underbart gott, inspiration till det hittade jag på Whole Foods instagram-konto (Whole Foods är en suverän amerikansk matkedja). Fyllningen blev ett hopplock av vad som gick att få tag på då de flesta affärer stängt för dagen när vi kom för att handla. Men gott blev det! När jag testade laga pajen nu då jag återvänt till Sverige smakade den aningen annorlunda. Råvarorna skiljer sig. Den största skillnaden var i pajskalet, det fick inte lika mycket smak från solroskärnorna. Detta skulle jag gissa beror på att jag använde ekologiska kärnor där men inte här, så nästa gång ska jag testa med ekologiska.


Ingredienser:
(Ca. 5 portioner)
Pajskal:
2,5 dl vanliga havregryn
1,5 dl solroskärnor
0,5-1 tsk salt
3 msk olja från soltorkade tomater (ev. annan olja med god smak)
4 msk kallt vatten
Fyllning:
Olja från soltorkade tomater för stekning
1 stor gul lök
3-4 vitlöksklyftor
100 g salladslök
1 paprika
200 g färsk bladspenat
1 tsk örtsalt
0,5 tsk svartpeppar
0,5 tsk cayennepeppar (jag gillar kryddstark mat, dra ner på pepparn för mildare smak)
2 tsk oregano
2 tsk paprikapulver
Äggstanning:
4 ägg
1,5 dl mjölk
150 g fetaost
6-7 soltorkade tomater
1 tsk oregano
1 tsk paprikapulver
-Lagrad ost till garnering

Gör så här:

  • Torrrosta solroskärnorna i en stekpanna.
  • Finmixa havregrynen i en matberedare. Häll i solroskärnor och salt och mixa ordentligt.
  • Tillsätt olja och rör om (ev. med matberedaren, men var försiktig så att det inte blir nötsmör av allt), tillsätt sedan vattnet och rör om.
  • Krama ihop degen till en boll och linda in i plastfolie. Stoppa långt in i frysen.
  • Hacka gullök, vitlök och salladslök.
  • Börja fräsa gullöken i olja i en stekpanna tills den mjuknar. Tillsätt sedan vitlök och salladslök och fräs tills mjukt.
  • Hacka paprikan och häll ned med löken. Låt den mjukna.
  • Tillsätt sedan spenat och fräs tills mjukt.
  • Krydda. ( Jag har skrivit ned vad jag använde, men det kan ju varieras)
  • Ta ur pajdegen ur frysen och tryck ut i en pajform. Nagga med en gaffel.
  • Förgrädda pajskalet 10 minuter i 175 grader.
  • Vispa under tiden ihop ägg och mjölk och smula ned fetaost.
  • Klipp ned soltorkade tomater och krydda.
  • Blanda i lökblandningen och rör om ordentligt. (Jag tycker detta är godare än att hälla äggstanningen ovanpå).
  • Häll ned i pajskalet och grädda 40 minuter i 225 grader.
  • Riv under tiden ost och tillsätt efter att pajen varit inne ca. 10-15 minuter i ugnen.
  • Ta ut ur ugnen och servera förslagsvis med en klick creme fraîche och en god sallad.