Jag förespråkar användning av miljövänliga råvaror, därför köper jag i den mån jag kan alltid ekologiska och helst lokalproducerade varor. Jag hoppas att ni också värnar om vår miljö och har den i åtanke när ni står och väljer ut råvaror i butiken! Ju större efterfrågan, desto lägre priser. Förutom att ni gör miljön en stor tjänst vinner ni själva hälsomässigt på det genom ett mindre intag av skadliga gifter, och dessutom smakar råvaror som framställts på naturlig väg mycket mer och bättre!

söndag 28 september 2014

Raw food-tårta med kokos, nötter och blåbär

I september är det gott om födelsedagar i vår släkt. Igår var det pappas tur, men eftersom vi var bjuden på min farbrors 60-årsfest på kvällen firade vi pappa redan i fredags. Jag stod för menyn och till varmrätt blev det paneer butter masala med hembakt parotta. Till efterrätt ville jag göra något annorlunda och det resulterade i denna veganska raw food-tårta (som för i övrigt var makalöst god!!)


Ingredienser:
Botten:
1,5 dl sötmandel
10 dadlar, (Torkade, extra mjuka, var vad jag använde)
Flingsalt, 2-3 nypor
Ev. lite vatten
Fyllning:
3 dl cashewnötter
3 msk agavesirap
4 msk kokosolja
Ca. 1-2 msk vatten
2 dl blåbär
1 banan
Chokladtäcke:
½ dl kokosolja
4 msk kakao
1 tsk agavesirap
2-3 msk jordnötssmör
1 krm flingsalt

Gör så här:
  • Mixa mandlarna till ett fint mjöl i en matberedare.
  • Tillsätt dadlar och flingsalt och mixa till en klibbig massa. Tillsätt ev. lite vatten om det snarare blir ett kladdigt mjöl än en kladdig massa.
  • Tryck ut massan i en form med löstagbar kant. (Min var 24 cm i diameter. Något mindre storlek kan vara att föredra till denna tårta.)
  •  Mixa cashewnötterna till ett fint mjöl i en matberedare.
  • Smält kokosoljan i ett vattenbad och tillsätt sedan den och sirapen i cashewmjölet. Blanda och tillsätt vatten tills smeten blir len.
  • Tillsätt blåbär och mixa smeten slät.
  • Bred ut hälften av smeten över mandelbotten och skiva över bananen.
  • Sprid över resten av blåbärssmeten och ställ in formen i frysen tills innehållet stelnar. 

  • Ta ut tårtan ca. 20-30 min innan du ska servera den. 
  • Smält därefter ½ dl kokosolja i ett vattenbad.
  • Tillsätt kakao, sirap, jordnötssmör och salt under omrörning.
  • Ta bort formens kant och häll över chokladen. (Var snabb med att sprida ut den då den stelnar fort pga. kylan.)
  • Servera förslagsvis med blåbär, cashewnötter och ev. lite vaniljglass. (Ska desserten vara helt igenom vegansk och raw food bör dock även glassen vara det!)

tisdag 23 september 2014

Spenat- och sparrispaj med fetaost och soltorkade tomater

Som nämnt i tidigare inlägg stod jag för maten på mammas 50-årsfest. Recepten till de flesta av rätterna jag lagade till buffén finns redan på denna blogg, men jag tänkte att jag skulle komplettera med några av de som inte finns med. Denna paj hittade jag inspiration till enkomt till festen och resultatet blev faktiskt otroligt gott!



Ingredienser:
(4-6 port.)
-1 sats pajskal, välj ett härifrån, (jag gjorde "Pajskal med grahamsmjöl och kvarg")
150 g sparris, färsk eller fryst
200 g färsk spenat + smör att steka i
3 vitlöksklyftor
Ca. 3 soltorkade tomater
20 svarta oliver
Ca. 2 tsk oregano
150 g fetaost
(Ev. 10 körsbärstomater) I pajen på festen hade jag i tomater, men eftersom jag själv inte är ett jättestort fan av varma tomater skippade jag dem denna gång.
Äggstanning:
4 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 msk pesto genovese
Ca. 2 dl riven lagrad ost, ex. cheddar

Gör så här:
  • Gör pajskalet enligt valt recept och låt det gärna vila i kylen minst en halvtimme.

  • Hacka vitlöken.
  • Stek/ånga spenaten tillsammans med hackad vitlök i lite smör på svag värme i en kastrull med lock. Krama ur vätskan.

  • Dela all sparris på hälften, alt. i tre delar. Koka upp lite vatten, salta, tillsätt sparrisen och låt den koka i ca. 2-3 min. Häll sedan bort vattnet.

  • Förgrädda pajskalet i ca. 10 min i 200 g.
  • Finhacka under tiden oliverna samt förbered äggstanningen; Vispa äggen lätt i en skål och rör ned mjölk, grädde, pesto och riven ost.

När pajskalet är färdiggräddat:
  • Fördela sparrisen jämnt i botten av pajskalet.
  • Klipp i soltorkade tomater och strö över de hackade oliverna.

  • Strö över spenaten och krydda med oregano.

  • (Vill du kan du dela körsbärstomater på hälften och sprida ut dem över spenaten med innehållet nedåt.)
  • Smula ned fetaosten och häll därefter över äggstanningen.

  • Placera i mitten av ugn och grädda på samma värme i ca. 35-40 min tills äggstanningen stannat.
  • Servera förslagsvis med en god röra, denna passar utomordentligt bra till, och en god sallad!

måndag 22 september 2014

Fetaoströra med soltorkade tomater

Här kommer ett simpelt recept på en röra som passar det mesta.


Ingredienser:
(Ca. 3 dl)
2-2,5 dl turkisk yoghurt
150 g fetaost
5 soltorkade tomater (i olja)
Ca. 0,5 tsk svartpeppar

Gör så här:
  • Häll yoghurten i en skål.
  • Smula ned fetaosten.
  • Klipp ned de soltorkade tomaterna.
  • Peppra efter smak och tillsätt ev. mer olja från de soltorkade tomaterna om så önskas. Blanda väl.

måndag 15 september 2014

Saftiga morot- och valnötsfrallor

På senaste tiden har jag, som tidigare skrivet, tagit ett aktivt val att minska på receptuppdateringen. Detta för att hinna med annat utan att göra av med all energi samt att jag nu byggt upp en stadig receptbank (detta märks tydligt av då besökarantalet ökar sakta men säkert trots att jag uppdaterar allt mer sällan). Dock har jag inte legat av med matlagningen på senaste tiden. Jag kan snarare använda min matlagningsaktivitet som ursäkt för en bristande uppdatering då jag har ägnat många vakna timmar åt att planera och genomföra catering för 60 pers. på min mors 50-års fest (helvegetarisk när det är jag som står för maten såklart). Det fanns de som tvivlade på att jag skulle klara det samt tvivlade på att gästerna, bland dessa även grönsaksprotestanter, skulle acceptera en helvegetarisk buffe, men det lyckades mer än väl och flera "grönsaksprotestanter" dvs. inbitna köttätare kom fram till mig och sa att dom var helt fascinerade över hur god vegetarisk mat kunde vara! Det var helt i linje med vad jag också ville få ut av det hela; först och främst ville jag att mamma skulle njuta av min present (i form av catering) till henne, men jag ville samtidigt även bryta illusionen som vissa har om att vegetarisk mat bara är sallad och omöjlig att njuta av och dessutom bli mätt på. Jag är nöjd över hur allt blev! Dessutom lagade jag mat för minst 180 pers. Så nu har vi vegetariska matlådor i minst 2 månader framåt! Hursomhelst, först ut var välkomstsnacks med diverse ätbara ting och sedan följde en buffé med ett stort utbud på röror, bröd, biffar, grytor, pajer, gratänger m.m. i flera varianter. För den som vill veta vad som stod på menyn i helhet är det bara att scrolla ned till slutet av detta inlägg. 

Nu till det aktuella receptet; detta kom jag över då jag bakade bröd till festen. Jag hade redan bakat ett morotsbröd innehållande morotsjuice (Brämhults) och hade därför morotsjuice över. När jag kollade upp vad jag kunde använda resterande mängd till hittade jag detta recept (då i brytbrödsform vilket jag redan hade gjort och valde därför att göra frallor istället). Resultatet direkt ur ugn med en klick smör på var så otroligt saftigt och gott att jag skulle kunnat äta upp hela satsen om det funnits plats i magen! Här följer receptet:



Ingredienser: 
(24 frallor)
50 g färsk jäst
2,5 dl standardmjölk
2,5 dl färskpressad morotsjuice (brämhults har detta i sitt utbud)
0,5 dl ljus sirap
75 g rumsvarmt smör
3 tsk salt
2 tsk malen ingefära
2 tsk malen nejlika
500 g morötter
16 dl vetemjöl special
100 g valnötskärnor

Gör så här:
  • Värm mjölk och juice till 37 grader.
  • Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätska, sirap, smör, salt och kryddor.

  • Riv morötterna fint och rör ned dem.

  • Hacka valnötskärnorna och blanda ned dem.
  • Rör ned mjölet lite i taget.
  • Knåda degen och låt sedan jäsa under bakduk i en timme.

  • Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela i 24 delar.

  • Forma till bollar och placera på två plåtar. Strö ev. lite mjöl över.

  • Låt jäsa ytterligare en halvtimme under bakduk.
  • Grädda sedan i 180 grader varmluftsugn i ca. 25 min. (Tiden kan variera beroende på ugn så håll ett öga på dem ifall att de blir klara fortare! Jag gräddade mina en plåt i taget)
_________________________________________________________________________________

50-års meny

Välkomstsnacks

Tapenade på crostini
Grön bönkräm på crostini
Chili cheesebuns
Chilirostade mandlar
Jordnötter
Vindruvor
Päronklyftor
Dryck – Bubbel

Buffé

Quesadillas med chili och koriander
Grönkålspaj
Indisk Currypaj
Västerbottenostpaj
Sparris- och spenatpaj med fetaost och soltorkade tomater
Auberginegratäng
Ris
Halloumi/falafel-biffar
Rödbetsbiffar med fetaost
Linsbiffar
Jordnötssås
Kikärtsgryta
Kronärtkocksgratäng
Grönsallad
Feta/melon-spett
Tomat/mozzarella-spett
Avokado/cashewröra
Hummus
Jotdärtkocksröra
Fetaoströra med soltorkade tomater
Tzatziki
Hembakt bröd, 5 sorter

(Efterrätten stod mormor för)

fredag 5 september 2014

Gammaldags vaniljglass

Mitt förra försök att göra glass var inte direkt lyckat då smeten aldrig ville frysa. Därför kände jag nu då jag hade äggulor över och vaniljstänger hemma att det var dags att göra ett nytt försök. Denna gång på den smak jag faktiskt gillar mest bland alla tusentals glassmaker; vanilj. Och det blev faktiskt riktigt lyckat, glassen smakade utsökt! Till detta recept är det förmånligt att använda sig utav en glassmaskin. Tänk då på att sätta igång med processen i tid då glassmaskinens underdel ska ligga i frysen ca. 8 timmar i förväg samt att smeten ska vila i kylen ett antal timmar innan själva glasstillverkningen ska äga rum.



Ingredienser:
3 dl grädde
2 dl standardmjölk
1 vaniljstång
5 äggulor
1 dl socker
.
Gör så här:
  • Stoppa glassmaskinens underdel i frysen och lämna i 8-12 timmar.
  • Häll grädde och mjölk i en kastrull.
  • Skär en skåra i vaniljstången och gröp ur fröna i kastrullen. Lägg även i själva stången.

  • Slå på plattan. När allt kokat upp, ställ kastrullen åt sidan att svalna.
  • Vispa ägg och socker poröst.

  • Ta fram en ny kastrull och häll ned båda blandningarna. Sjud på svag värme tills smeten tjocknar, ca 15 min. Rör om då och då så att smeten inte bränner fast i botten och så att smeten ej kokar (Det får den absolut INTE göra).
  • Fiska upp vaniljstången.

  • Slå över smeten i en bunke som du sedan täcker med plastfolie. Kyl ned med kallt vatten eller is och låt sedan stå i kylskåpet i några timmar. Gärna upp emot 12 timmar så smeten mår bra av att stå och svälla.


När det är dags att köra glassen i maskinen:
  • Montera ihop glassmaskinens underdel med motorn. Starta maskinen.
  • Häll ned smeten under tiden motorn är igång (då detta förebygger att glassen fryser fast längst kanten och riskerar att bryta sönder vispen).
  • Låt glassmaskinen köra tills glassen får en trög konsistens, detta brukar ta ca.10-25 min.

  • Häll upp glassen i en plastburk med ett lock som håller tätt och ställ in i frysen. 
  • Ta fram glassen en stund innan servering. Servera med bär, hjortronsylt eller något annat gott!
Tips: Doppa glasskopan i hett vatten inför skopning ifall att glassen är för frusen.