Jag förespråkar användning av miljövänliga råvaror, därför köper jag i den mån jag kan alltid ekologiska och helst lokalproducerade varor. Jag hoppas att ni också värnar om vår miljö och har den i åtanke när ni står och väljer ut råvaror i butiken! Ju större efterfrågan, desto lägre priser. Förutom att ni gör miljön en stor tjänst vinner ni själva hälsomässigt på det genom ett mindre intag av skadliga gifter, och dessutom smakar råvaror som framställts på naturlig väg mycket mer och bättre!

söndag 24 augusti 2014

Rostad jordärtkocksröra med oliver & soltorkade tomater

För ett tag sedan var jag på födelsedagsmiddag där jag blev bjuden på bakpotatis med diverse goda tillbehör. Ett av dessa tillbehör var en röra som jag blev intresserad av att själv testa att göra och därför frågade jag såklart vad det var i den. Till svar fick jag jordärtskockor och soltorkade tomater. När jag sedan sökte efter recept på en röra innehållande jordärtskockor och soltorkade tomater på nätet, då jag inte hade en aning hur man tillagade dem i denna tappning eftersom jag aldrig använt eller smakat jordärtskockor förut, fann jag inte många resultat (detta för att det senare visade sig vara kronärtskocka som använts). Men ett recept hittade jag som lyckligt nog lät väldigt intressant, detta från en amerikansk matbloggare vars blogg innehåller en väldans massa intressanta recept. Detta recept har jag sedan utgått från när jag gjort denna röra (flera gånger redan) som visade sig vara en smaksensation!


Ingredienser:
(1 skål, ca 3 dl)
300 g jordärtskockor
Knappt 1 tsk olivolja
2 dl cannellinibönor
1,75 dl svarta oliver
0,75 dl soltorkade tomater, 4-5 st
2-3 vitlöksklyftor
1-1,5 msk citronjuice
Flingsalt och svartpeppar

Gör så här:
  • Skrubba jordärtskockorna noga, skär bort ev. skavanker och skär i ca. 2 cm tjocka skivor/bitar.
  • Lägg dem sedan i en bunke, häll över olivolja och blanda väl.

  • Klä ett ugnsgaller alt. plåt med aliminiumfolie och sprid ut de oljeindränkta jordärtskockrna ovanpå. Rosta i ugn i 200 grader  tills de mjuknar, ca. 35-40 min. Låt dem sedan svalna något.

  • Häll rostade jordärtskockor, bönor, oliver och soltorkade tomater i en matberedare och mixa tills allt har blandats.

  • Tillsätt under mixning mer olja från de soltorkade tomaterna om en krämigare konsistens önskas. (Använder du soltorkade tomater på påse behöver du tillsätta olja oavsett, använd olivolja om du inte har olja från soltorkade tomater)
  • Tillsätt citronjuice (börja med 1 msk och tillsätt ev. mer om så önskas), krydda med salt och peppar efter smak och blanda sedan lätt.
  • Servera förslagsvis på crostini/kex, bröd, pasta, eller ät upp alltihop med en sked som det är bara för att det är så jäkla gott!

måndag 11 augusti 2014

Quesadillas med chili och färsk koriander

Jag hade turen att under två år vistas frekvent i ett hushåll vars överhuvuden var mycket matlagningsintresserade och dessutom oerhört duktiga på att laga god mat! Av dessa hämtade jag mycket mat-inspiration, bland annat dessa Quesadillas vars smak är begärlig! De är dessutom lättlagade, går snabbt att tillaga och fungerar utmärkt som förrätt eller ett lyxigt mellanmål/snacks!



Ingredienser:

(ca. 4 pers)
6 tortillabröd
3 dl riven lagrad ost, ex. Cheddar, Norrlandsost (Som Västerbottensost, fast krämigare och billigare)
3-5 cm röd chilifrukt
1 salladslök
2-3 msk hackad färsk koriander

Gör så här:

  • Riv ost och hacka chili, salladslök och koriander.
  • Blanda allt i en skål och fördela på 3 tortillabröd.¨

  • Lägg på ytterligare ett tortillabröd som lock och stek sedan (utan olja) varje fylld tortilla någon minut på varje sida tills bröden fått färg och osten smält.

  • Klipp i "tårtbitar" och servera!

tisdag 5 augusti 2014

Parmigiana di melanzane (auberginegratäng)

Låt mig läska er med denna gudomliga kombo; aubergine, mozzarella, parmesan och en god tomatsås, hur skulle det kunna smaka något annat än bra? Jag blev glatt överraskad när mormor bjöd mig på denna rätt för några veckor sedan, smaken var begärlig och det var riktigt svårt att sluta äta! Sedan dess har jag hunnit laga rätten två gånger själv, och vad jag utvecklat till det senaste tillfället är mängden tomatsås, jag dubblade satsen då både jag och mormor var överens om att det saknades tomatsås. Nu är receptet komplett och följer ni det något så när lär ni ej bli besvikna!


Ingredienser:
(Ca. 6 port.)
3 auberginer
Salt
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl
Olivolja
300 g mozzarella
Ca. 2-2 ½ dl riven parmesan
Tomatsås:
1-2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
Olivolja
750 g krossade tomater
Ca. 20 g färska basilikablad, (hackat/klippt blir det ungefär 3-4 msk)
Ca. 1 tsk örtsalt
Ca. 1 tsk Svartpeppar
2 krm socker

Gör så här:

  • Avlägsna toppen på auberginerna och skiva dem i ½ cm tjocka skivor på längden.
  • Placera skivorna i en form, strö salt på varje skiva och låt stå i en halvtimme. 

  • Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i olivolja i en stor stekpanna tills löken mjuknar.
  • Tillsätt krossade tomater, örtsalt, svartpeppar, socker och klipp ner basilika. Låt småkoka i ca. 15 min. (Gärna ännu längre för djupare smak)

  • Häll upp mjölet på en platt tallrik och vispa upp äggen lätt i en djuptallrik.
  • Torka av auberginerna med hushållspapper. Vänd dem först i de uppvispade äggen, sedan i mjölet och placera dem därefter på en smord/bakplåtspappersklädd plåt.

  • Ringla över olivolja och tillaga skivorna 10 minuter i ugn i 225 grader.
  • Skär mozzarellan i bitar och riv parmesan.
  • Dela aubergineskivorna på mitten och varva dem med tomatsås, mozzarella och parmesan i en smord ungsform. Avsluta med ett lager tomatsås och strö riven parmesan ovanpå. Gratinera mitt i ugn i ca. 15 min.