Jag förespråkar användning av miljövänliga råvaror, därför köper jag i den mån jag kan alltid ekologiska och helst lokalproducerade varor. Jag hoppas att ni också värnar om vår miljö och har den i åtanke när ni står och väljer ut råvaror i butiken! Ju större efterfrågan, desto lägre priser. Förutom att ni gör miljön en stor tjänst vinner ni själva hälsomässigt på det genom ett mindre intag av skadliga gifter, och dessutom smakar råvaror som framställts på naturlig väg mycket mer och bättre!

tisdag 28 januari 2014

Champinjonsoppa med kikärtor & spiskummin

Detta sopprecept är ett hopkok av vad som fanns i kylskåpet. Själv har jag haft lite konstig aptit på senare tid och börjat må illa när jag ätit så jag kunde inte riktigt uttala mig om smaken (ingenting är gott när man mår illa) men mina middagsgäster tyckte i vilket fall att den var riktigt god (trots att färgen inte var den mest tilltalande). Jag väljer att lita på dem!


Ingredienser:
(Ca. 3 port.)
Rikligt med smör till stekning
2 medelstora gula lökar
1-2 vitlöksklyftor
300 g champinjoner
1,5 dl matlagningsgrädde
3,5 dl vatten
1 burk kikärtor á la 380 g
1 grönsaksbuljongtärning
Ca. 1 tsk örtsalt
Ca. 0,5-1 tsk svartpeppar
Ca. 1 tsk spiskummin

Gör så här:

  • Skala och hacka lök och vitlök. Fräs med smör i en kastrull.
  • Skiva champinjonerna och tillsätt dem, låt fräsa tills de mjuknar.
  • Tillsätt matlagningsgrädde, vatten, kikärtor, buljongtärningen, kryddorna och mixa slät med en stavmixer. 
  • Smaka av och tillsätt mer kryddor & vatten om det behövs.
  • Servera förslagsvis tillsammans med en klick crème fraiche och ett gott bröd.

lördag 25 januari 2014

Italienska malfatti - Spenat/ricotta-gnocchi

Alltså denna rätt var som himmelriket i matväg. Jag älskar gnocchi och har funderat på att göra egna ett längre tag nu. Förra veckan slötittade jag i en kokbok i skolbiblioteket och fann ett recept på malfatti med spenat och ricotta, beskrivet som något mjukare gnocchi, och det lät ju inte helt fel. Jag blev dock lite skeptisk mot att det skulle vara lök i (som det stod i det receptet) eftersom de då inte riktigt blir gnocchikonsistens och googlade därför runt efter andra recept. I de flesta jag läste var lök ej en av ingredienserna. Eftersom jag hann läsa en hel del recept blev resultatet en blandning mellan en massa olika måttangivelser jag såg, och såsen improviserade jag ihop (tomatsås fungerar ju också bra, men jag föredrar gräddig sås till gnocchi). Det blev fruktansvärt gott tillsammans, tro mig!!



Ingredienser:
(Ca. 4 port.)
Gnocchi:
340 g färsk bladspenat
250 g ricotta
1 dl mjöl + mer till formandet
50 g parmesan
2 ägg
Ca. 1 tsk citronjuice
1-2 tsk örtsalt
1-2 tsk svartpeppar
Sås:
Smör till stekning
1 liten lök
2 vitlöksklyftor
1 msk vetemjöl
Ca. 2 dl matlagningsgrädde (eller vanlig vispgrädde)
1 msk pesto genovese
80 g fetaost
Ca. ½-1 tsk örtsalt
Ca. ½-1 tsk svartpeppar
Ca. 1 dl mjölk

Gör så här:

  • Ånga spenaten tills den blir mjuk. (Häll den i en kastrull tillsammans med lite vatten i botten och koka på svag värme i några minuter)
  • Häll därefter spenaten i en sil och pressa ur vattnet. (Tips: Skölj med kallt vatten först för att inte bränna dig.) Finhacka.

  • Blanda ricotta och mjöl i en bunke.
  • Vispa äggen lätt. Riv parmesanen. Tillsätt den, spenaten och äggen.
  • Tillsätt citronjuice & kryddor och blanda ordentligt.

  • Strö mjöl på en ren och slät yta. Mjöla händerna. Ta en klick av spenatblandningen i handen och forma till en boll (i samma storlek som en köttbulle). Rulla i ett tunt lager mjöl. Upprepa tills blandningen är slut.

  • Skala och finhacka lök och vitlök.
  • Fräs i smör tills löken mjuknar och strö sedan på mjöl.
  • Häll därefter på matlagningsgrädden under vispning.
  • Tillsätt pesto och smula ned fetaost. Krydda.
  • Spä sedan ut såsen under omrörning med mjölk. Låt stå och småkoka/sjuda.

  • Koka gnocchin ca. 2 minuter i saltat vatten. (De flyter upp till ytan när de är klara.)

  • Häll bort vattnet och placera i en skål/på ett fat. Häll över sås och strö på lite riven parmesan.
  • Buon appetito!

onsdag 22 januari 2014

Hemgjord ravioli med spenat, pecorino & ricotta

På senaste tiden har vi verkligen märkt av hur mycket en pastamaskin skulle underlätta i vårt hushåll. Speciellt pappa, eftersom att det är honom jag anlitar som mänsklig pastamakin. Jag ska försöka ta mig tid att införskaffa en, inte bara för att man skulle tjäna så mycket tid, utan dessutom därför att det är så svårt att kavla pastadegen så tunn som en pasta maskin så lätt kan göra. Och ju tunnare deg desto godare pasta (tycker i alla fall jag). Receptet till denna pastarätt är ursprungligen Markus Aujalays, men jag har gjort en variant på det. Dels på tomatsåsen, men jag har även fördubblat mängden fyllning eftersom den bara räckte till hälften av pastan (jag vill ju inte att något ska gå till spillo).



Ingredienser:
(Ca. 4-6 port.)
Pastadeg:
2 ½ dl durumvetemjöl
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk salt
2 hela ägg + 2 äggulor
1-5 msk vatten
1 msk olivolja
Fyllning:
Olivolja till stekning
200 g färsk babyspenat
Örtsalt
Svartpeppar
2 dl ricottaost
2 dl finriven pecorino-ost
Tomatsås:
1 stor gul lök
3-4 vitlöksklyftor
2-4 msk olivolja
2 dl vitt vin
600 g tomater + 500 g krossade tomater (Ev. 1000 g krossade tomater)
2 msk tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
1 kvist timjan, plockade blad eller 1 tsk torkad timjan
1 kruka färsk basilika eller 1 dl fryst basilika
1-2 tsk socker
Örtsalt
Svartpeppar

Gör så här:
  • Blanda de två mjölsorterna + salt i en hög på en ren & slät yta.
  • Gör en grop i mitten och tillsätt ägg, olja och vatten. (Börja med 1 msk och tillsätt mer om det behövs)

  • Knåda in mjölet i "vätskan" till en fast och smidig deg. Linda in i en blöt handduk och låt vila minst en timme i kylen.

  • Efter vilan, börja med fyllningen: Fräs spenaten i olivolja. Häll över spenaten till en bunke och låt svalna. Salta & peppra och tillsätt sedan ricotta & pecorino och blanda ordentligt.

  • Koka upp vatten och lägg i tomaterna. Stäng av plattan och låt stå i 10 min. Häll sedan bort vattnet, skala och krossa sedan tomaterna med t.ex. en potatisstöt.

  • Skala lök och vitlök. Hacka löken och skiva vitlöken. Fräs sedan i rikligt med olivolja tills löken mjuknar. Tillsätt sedan vin, basilika, timjan, egenkrossade tomater, krossade tomater på burk, buljongtärning och tomatpuré. Låt småkoka under tiden du kavlar ut pastan och smaka sedan av med socker, salt & peppar.

  • Pastaprocessen: Dela degen i två bitar. Knåda varje bit väl. Kavla ut de båda delarna var för sig så tunt det bara går, mjöla ev. bakytan, (har du en pastamakin är det fiffigt att använda den). Rulla små "köttbullar" av fyllningen och placera med avstånd från varandra på en av pastaplattorna (den mindre av de två). Pensla vatten runtom bollarna och på den andra plattan och placera den nyss penslade plattan över den med bollarna. Tryck till runt fyllningen. Använd t.ex. en rund pepparkaksform eller ett glas för att ta ut ravioli (Jag hade ca. 1 cm pastadeg utanför fyllningen). Tryck ev. till kanterna lite extra när du avlägsnat raviolin från bakytan. Knåda ihop degen som blir över (tillsätt ev. mer vatten) och upprepa processen tills degen och fyllningen är slut. (Om det blir pastadeg över är mitt tips att skära den till bandpasta och koka för sig.)

  • Koka raviolin i saltat vatten i en vid kastrull tills den flyter upp till ytan. Ca. 3-5 min.
  • Häll pastan i ett durkslag och placera den sedan på ett fat. Häll över tomatsåsen och strö ev. på lite solroskärnor.

  • Servera. Bon appétit!

lördag 18 januari 2014

Krämig linspaj med paprika, fetaost, svarta oliver & soltorkade tomater

I lördags för en vecka sedan improviserade jag ihop denna paj och det blev så otroligt god! Det är när paj smakar som denna gjorde som gör att matpaj är en av mina favoriträtter.
Jag gjorde pajen aningen kryddstark så vill man ha en mildare smak är det bara att dra ned på ingredienserna som ger hetta. Men jag ska ändå skriva att det var en god hetta, smakerna gick verkligen ihop! Nu när jag har prisat denna paj till skyarna återstår endast för er att testa och se om ni håller med mig!



Ingredienser:
(Ca. 4-5 port.)
1 sats pajskal, välj ett härifrån, jag gjorde "Pajskal med grahamsmjöl och kvarg"
Fyllning:
1 ½ dl torra röda linser + 1 tsk salt
Olja (från soltorkade tomater i marinad på glasburk) till stekning
1 röd lök
1-2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
½ röd chilifrukt (för mindre styrka, använd inte lika mkt)
Ca. 20 svarta oliver
5-6 (stora) soltorkade tomater
1 dl creme fraiche

1 tsk sambal oelek (för mindre styrka, använd inte lika mkt)
1 msk pesto genovese
75 g fetaost
-125 g mozzarella + 1 dl riven stark ost (cheddar) till garnering

Gör så här:
  • Gör pajskalet enligt valt recept och låt gärna vila i kylen i minst en halvtimme. Förgrädda pajskalet ca. 10 min. i 200 grader när du känner att fyllningen är tio minuter bort.


  • Koka upp ca. 4-5 dl vatten och tillsätt linserna + 1 tsk salt. Låt småkoka i ca. 10-15 min. tills de blir aningen överkokta (I alla fall helt mjuka).
  • Hacka lök och vitlök. Fräs i olja fr. soltorkade tomater tills löken mjuknar.
  • Hacka under tiden paprikan och tillsätt den så småningom. (Även den ska mjukna)
  • Skiva chilifrukten och oliverna och tillsätt dem.
  • Klipp ned de soltorkade tomaterna.


  • Dra stekpannan från plattan och tillsätt linser, creme fraiche, sambal oelek, pesto och smula ned fetaost. Blanda.


  • Häll fyllningen i pajskalet.
  • Skiva mozzarellan och fördela över fyllningen. Riv hårdosten och strö ovanpå.

  • Grädda i 200 grader i 45-50 min. (Tills fyllningen inte är rinnig) Täck med aluminiumfolie mot slutet ifall osten fått tillräckligt med färg.
  • Ta ut ut ugnen och servera tillsammans med en fräsch sallad (gärna färsk spenat).

Bon appétit!

torsdag 16 januari 2014

Olika pajdegar / pajskal för matpaj

Här har ni ett inlägg som innehåller flera bra recept på pajskal. Ibland vill man ha ett fullkornsalternativ, ibland vill man ha ett vanligt hederligt pajskal och ibland behövs det ett glutenfritt alternativ. Här listas några av dem jag använder mig av så får ni själv välja vilket som passar. Använd kallt smör & kallt vatten om ni vill ha frasig pajskal. (Jag brukar använda mig av rumsvarmt smör eftersom att degen blir lättare att hantera och dessutom gillar jag "slutkonsistensen")

Vanligt pajskal
Ingredienser:
125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk vatten

Blanda alla ingredienser till pajskalet i en bunke och knåda degen väl. Tryck ut degen i en pajform, ca. 24 cm i diameter, och nagga med en gaffel. Låt ev. vila i kylen i ca. 20-30 min. Förgrädda pajskalet ca. 10-12 minuter i ugnen i 200 grader.


Pajskal med grahamsmjöl och kvarg
Ingredienser:
50 g smör
1,5 dl grahamsmjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 ¼ dl kvarg
Ev. 1 msk pesto genovese
2 msk vatten



Blanda alla ingredienser till pajskalet i en bunke och knåda degen väl. Tryck ut degen i en pajform, ca. 24 cm i diameter, och nagga med en gaffel. Låt ev. vila i kylen i ca. 20-30 min. Förgrädda pajskalet ca. 10 minuter i ugnen i 200 grader.

Glutenfritt pajskal med quinoa
Ingredienser:
4 dl kokt svart quinoa, kall (För mig motsvarade det ca. 1,5 dl okokt quinoa)
2 dl mandelmjöl
1 dl potatismjöl
50 g smör
1 ägg
Ev. 1 msk pesto genovese



Blanda alla ingredienser till pajskalet till en deg och tryck ut i en pajform med löstagbara kanter. (Ca. 24 cm i diameter) Nagga med en gaffel. Förgrädda pajskalet 10 minuter i ugnen i 200 grader.

Pajskal med dinkel
Ingredienser:
100 g smör
3 dl dinkelmjöl
3 msk vatten



Smält smöret på spisen.Vispa ned mjölet och häll i vattnet. Häll degen i en pajform och fördela jämt (antingen med händer eller en slickepott), tryck upp själva pajkanten. Nagga med en gaffel. Förgrädda i ugn 10 min i 200 grader.

Pajskal m. grahamsmjöl och mjölk
Ingredienser:
50 g smör
1,5 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk



    Häll alla ingredienser till pajskalet i en bunke och blanda med händerna. För över degen till en pajform, fördela jämn och tryck upp kanter längs sidan. Nagga med en gaffel och låt ev. pajskalet vila i kylen i ca. 20-30 min. Förgrädda pajskalet ca. 10 min i 200 grader


    (Jag kommer förmodligen fylla på eftersom och ni får gärna tipsa mig om ni har nått riktigt bra recept!)

    tisdag 14 januari 2014

    Ricottabiffar med rotfruktsmos

    I söndags satte jag guldkant på vad som i vår familj brukar vara lite av en "vardagssmiddag" och bjöd på denna rätt. Resultatet blev väldigt gott och rätten var förhållandevis lätt att göra (stekningen av biffarna var en liten utmaning). Processen tog heller inte alltför lång tid att utföra vilket var ett stort plus!


    Ingredienser:
    (Ca. 3 port.)
    Biffar:
    250 g ricotta
    1 ägg
    2 msk vetemjöl + ½ dl
    2 msk ströbröd + ½ dl
    Ca. ½ dl hackad basilika (färsk eller fryst)
    Ca. ½ tsk örtsalt
    Ca. 1 tsk svartpeppar
    Smör till stekning
    Rotfruktsmos:
    500 g morötter
    300 g palsternacka (Rotfrukterna går självklart att variera)
    1 klick smör
    Örtsalt & svartpeppar efter smak (citronpeppar passar bra i smak om du gör rätten komplett som jag gjort den)

    Gör så här:
    • Skala och skiva rotfrukterna. Koka i saltat vatten tills de mjuknar, ca. 10 min.
    • Under tiden; Separera äggvitan och äggulan.
    • Blanda ricotta, äggulan, 2 msk mjöl, 2 msk ströbröd, basilika, örtsalt & peppar.
    • Vispa äggvitan till ett skum och blanda försiktigt ned den i ricottablandningen.
    • Häll bort vattnet från rotfrukterna och mixa till mos med en stavmixer (Detta kan göras direkt i kastrullen om du är försiktigt så att du inte repar botten). Blanda ned en klick smör och krydda med örtsalt & peppar efter smak. Lägg på lock.
    • Hetta upp smör i en stekpanna.
    • Häll ½ mjöl + ½ dl ströbröd på en tallrik och blanda om. Klicka ned ca. ½ dl ricottablandning i mjölet och vänd på "klicken" så att den täcks med mjöl/ströbröd. Flytta "klicken" till stekpannan och platta ut till en biff (Hela form-momenten fram till hit är aningen knepigt eftersom att smeten är väldigt lös, men biffarna blir väldigt luftiga i och med detta.) Stek 1-2 minuter på varje sida. Upprepa med all smet.
    • Servera ricottabiffarna tillsammans med rotfruktsmoset och förslagsvis gröna ärtor.

    fredag 10 januari 2014

    Cannelloni med ricotta, spenat och parmesan

    Ikväll har jag gjort pasta för andra gången i mitt liv. Denna gång testade jag mig på att göra cannelloni (fyllda pastarullar) och resultatet blev väldigt lyckat! Ännu bättre hade det blivit om jag hade haft en pastamaskin för att få plattorna tunnare, men en sådan tillkommer väl så småningom. Jag försökte göra allt från scratch, men har man inte tid (för det tar tid) går det bra att använda sig utav färdigköpta lasagneplattor och krossade tomater på burk.



    Ingredienser:
    (Ca. 4 pers. (Ca. 6-8 rullar))
    Pastadeg:
    1,75 dl durumvete (vetemjöl funkar men håller inte ihop lika bra)
    1,5 krm salt
    1 ägg
    1 tsk olivolja
    Ev. någon msk varmt vatten
    Tomatsås:
    Olivolja till stekning
    1 gul lökar
    2 vitlöksklyftor
    800-900 g tomater (alt. 750 g krossade tomater)
    1-2 lagerblad
    ½-1 grönsaksbuljongtärning
    Ca. 2 tsk citronpeppar
    2-3 tsk oregano
    1 msk socker
    Ev. Örtsalt
    Fyllning:
    Olivolja till stekning
    1 gul lök
    400 g färsk spenat
    ½-1 dl torra röda linser
    1 grönsaksbuljongtärning
    200 g ricotta
    1,5-2,5 dl riven parmesan
    Örtsalt, svartpeppar & oregano

    125 g (eller mer) mozzarella till garnering 
    Ev. extra parmesan till garnering

    Gör så här:
    • Häll mjölet i hög på en ren & slät arbetsyta. 
    • Gör en liten grop i mjölet och häll i olja och knäck i ägget.

    • Arbeta in mjölet i "vätskan" (tillsätt vatten om degen inte håller ihop), fortsätt knåda tills degen blir smidig och elastisk. (Ca. 5-10 min). 

    • Blöt en kökshandduk i varmt vatten och krama ur den. Packa in degen inuti och låt vila i minst en halvtimme.


    Under tiden: (Ordningen kan kastas om, fortsätt till nästa punkt medan de olika momenten klarar sig själva)
    •  Koka upp vatten i en kastrull och häll i tomaterna. Stäng av plattan och låt vila i tio minuter, dra sedan bort skalet och krossa tomaterna med ex. en potatisstöt.


    • Hacka båda lökarna + vitlöken. 
    • Hetta upp olja i två stekpannor. Bryn hälften av gullöken i ena pannan och resten av gullöken + vitlöken i den andra.
    • I stekpannan med vitlök; häll i de krossade tomaterna, buljongtärningen och krossa ned lagerblad. Krydda efter smak (Förslag på kryddning står i ingredienslistan). Låt puttra i ca. 15 min.

    • I den andra stekpannan; Häll ned spenaten och låt den mjukna (I början tar spenaten mycket plats så detta kan behöva göras i omgångar). Dra plattan åt sidan och låt svalna.

    • Koka upp vatten i en kastrull och häll ned linser och en buljongtärning. Koka på medelvärme tills linserna blir mjuka (aningen överkokta). Häll av vattnet och låt svalna.

    • Riv parmesan och häll ned den, ricottan och linserna i spenaten. Krydda och rör om.

    • Kavla ut degen till en tunn rektangel eller kör den i en pastamaskin. Skär ut plattor, ca.10x10 cm. Håll isär dem så att de inte klibbar ihop och häng ev. upp att torka om du inte ska använda dem direkt.

    • Koka upp vatten i en vid kastrull och koka plattorna i ca. 5 min tills de blir mjuka. Häll bort vattnet och lägg plattorna på en slät yta.
    • Klicka ut rikligt med fyllning längs ena sidan på varje platta och rulla ihop. Placera alla rullar i en ugnsform, ca. 18x25cm. (Endast ett lager, ta större form istället om det behövs.)



    • Häll över tomatsåsen och sprid ut den så att den täcker.
    • Skiva mozzarella och lägg över. Strö ev. över lite extra riven parmesan.

    • Grädda i ugn 10-20 min i 200 grader.
    • Ta ut och servera. Smaklig måltid!