Jag förespråkar användning av miljövänliga råvaror, därför köper jag i den mån jag kan alltid ekologiska och helst lokalproducerade varor. Jag hoppas att ni också värnar om vår miljö och har den i åtanke när ni står och väljer ut råvaror i butiken! Ju större efterfrågan, desto lägre priser. Förutom att ni gör miljön en stor tjänst vinner ni själva hälsomässigt på det genom ett mindre intag av skadliga gifter, och dessutom smakar råvaror som framställts på naturlig väg mycket mer och bättre!

fredag 12 december 2014

Raw Limekaka

Nästa recept som myntades i Spanien, kanske det bästa(!!), kommer här i form av en rå dessert som är helt magnifikt fräsch och god! Jag blev inspirerad av ett recept jag hittade på nätet men utgick från det tillgängliga ingrediensutbudet vilket ledde till att slutresultatet blev annorlunda.


Ingredienser:
(Ca. 8 port.) Dock svårt att spå med en efterrätt som denna
Glasyr:
2 limefrukter
2 avokado
2-3 bananer, inte för mogna
2 msk kokosolja
1 tsk agavesirap
Ca. 30 g mandlar, skalade
Botten:
90 g mandlar, drygt 1 dl
150 g valnötter, drygt 2 dl
Ca. 12 dadlar, runt 170 g
0,5-1 tsk havssalt
2 msk rå kakao

-Ca. 50 g mörk choklad till garnityr, gärna runt 85%. (Använd rå choklad om kakan ska kunna kallas raw, eller gör din egen genom att blanda lika delar kokosolja, agavesirap samt vatten (ev. något mindre andel sirap) med minst dubbel mängd kakao, stoppa i frysen och låt stelna.)

Gör så här:
  • Blötlägg 120 g mandlar (30 g + 90 g) ett tag i förväg, gärna mer än 5 timmar. Fortsätt efter färdig blötläggning med följande punkter.
  • Skölj limefrukterna och riv skalet fint på ett rivjärn, blir ca. 2 msk rivet skal. (OBS! Riv endast 1 ½ lime, lämna en halva till garnityr)
  • Dela limefrukterna på mitten (lägg halvan med skal åt sidan till senare) och pressa ur juicen, blir ca. 4 msk pressad juice.
  • Dela avokadorna i halvor och avlägsna kärnorna.
  • Skala 30 mandlar (detta moment går betydligt enklare efter blötläggning)
  • Gröp ur avokadorna i en bunke/skål och häll över limeskalet samt limejuicen. Skala 2 bananer och tillsätt dem.
  • Mixa lätt med en stavmixer. Tillsätt sedan mandlar, agavesirap och kokosolja och mixa smeten slät. 
  • Smaka av och tillsätt ev. en till banan för mer sötma eller pressa ned lite mer lime (sno ev. lite juice från garnityrhalvan) för mer syrlighet. Täck sedan över med plastfolie eller ett tätt lock och ställ in i kylen i ett par timmar, gärna drygt 2 timmar för att undvika att "glasyren" rinner över vid servering (den stelnar aningen i kylen).
  • Placera 90 g mandlar, valnötter, dadlar, havssalt och kakao i en matberedare (eller i en bunke för att mixas med en kraftfull stavmixer) och mixa till en klibbig massa. Om matberedaren inte är stark nog att mixa innehållet tillräckligt kan du grovmixa det i matberedaren och sedan flytta över det till en bunke och mixa färdigt med en stavmixer.
  • Smaka av och tillsätt ev. mer dadlar för mer sötma eller mer kakao för mer chokladsmak. Ta fram ett stort fat du tänkt servera kakan på och platta ut nötmassan ovanpå (ha gärna en yta på minst 20 cm i diameter, gärna mer, att platta ut massan på). Täck sedan över och placera i kylen en stund (jag skulle säga minst en timme).
  • Ta sedan ut både botten och glasyr ur kylen. Rör om glasyren (den kommer ha fått en mörkare yta men denna försvinner då du rör om) och bred ut den över botten. Mitt tips är att börja breda ut glasyren mot kanten av botten och göra en fin kant för att sedan hälla ut resten i mitten, portionera ut och slutligen släta till. (Speciellt om glasyren inte riktigt stelnat ordentligt.)
  • Hacka/riv chokladen fint och strö över glasyren. Skiva den sparade limehalvan och placera på toppen. Servera och njut!

Kakrester går att spara i kylen ett par dagar trots att glasyren får en lite mindre inbjudande kulör!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar