Jag förespråkar användning av miljövänliga råvaror, därför köper jag i den mån jag kan alltid ekologiska och helst lokalproducerade varor. Jag hoppas att ni också värnar om vår miljö och har den i åtanke när ni står och väljer ut råvaror i butiken! Ju större efterfrågan, desto lägre priser. Förutom att ni gör miljön en stor tjänst vinner ni själva hälsomässigt på det genom ett mindre intag av skadliga gifter, och dessutom smakar råvaror som framställts på naturlig väg mycket mer och bättre!

onsdag 31 juli 2013

Fetaost-rullar (Filodeg)

Dessa ostrullar är utsökta! Dessutom är de enkla att göra, dock aningen pillrigt eftersom att filodegen är så tunn, men i helhet enkelt! Ett tips är att inte sitta varmt till (ex. inte i solen, ett misstag jag gjorde första gången) så att inte filodegen torkar.
 
 
Ingredienser:
(Ca. 20 rullar)
1 rulle kyld filodeg
300 g fetaost
1/2 dl matyoghurt 10% (ex. turkisk yoghurt)
1 tsk svartpeppar
rapsolja till stekning

Gör så här:
 
  • Gaffelmosa fetaosten, blanda ned yoghurten och krydda med svartpeppar.
 
  • Rulla ut filorullen och skär genom alla lager till 6 rektanglar (ca.13x15cm).
  • Lägg 1 msk ostblandning i ena kortändan.
 
  • Lägg två filodegslager på varandra och klicka ut 1 msk ostblandning i ena kortändan. Vik sedan över kortändan ca. 1 cm över ostblandningen, vik därefter in långsidorna och rulla sedan ihop. (Jag brukar låta alla plattor ligga kvar i en hög efter jag skurit dem och sedan lägga ostblandning på översta lagret och sen vika över de två översta lagren.) Upprepa sedan samma procedur, det blir ca.18-23 rullar.
 
  • Stek rullarna i omgångar gyllenbruna i rikligt med olja 1-2 minuter på varje sida. (Stek inte för länge för då rinner osten ut.)
 
  • Låt svalna en aning och servera sedan. 

måndag 29 juli 2013

Gudomligt god glasstårta (Jordgubb/vit choklad)

Från och med nu ska jag börja lägga in bakrecept på denna blogg också. Jag ser ingen anledning att inte göra det, allt är vegetariskt och vem gillar inte dessert? Eftersom jag har haft besökare i stugan de två gångna veckorna har det blivit mycket dessert, så var beredd på ett flertal bakrecept de närmsta veckorna!

Denna otroligt goda glasstårta kommer gå hem hos vem som helst, det lovar jag! Jag bakade den tidigare idag och även de som inte var så förtjusta i glass njöt till fullo. En frälsning för smaklökarna helt enkelt!

 

Ingredienser:
(Ca.10 pers.)
6 dl vispgrädde
200 g vit choklad
2 ägg
200 g frysta jordgubbar
1 dl florsocker
1 msk citronsaft
Garnering:
Hyvlad vit choklad (Ca.100g)
citronmeliss
Färska jordgubbar (Jag serverade dem bredvid)

Gör så här:

  • Vispa grädden tills den blir fast.
  • Smält den vita chokladen i ett vattenbad (alt. mikro).

  • Tillsätt äggen, ett i sänder, i den smälta chokladen och vispa kraftigt.
  • Blanda ned hälften av den vispade grädden och häll blandningen i en form med löstagbar kant (ca.24 cm i diameter).
  • Mixa jordgubbarna i en matberedare eller med en stavmixer.
  • Häll dem i en bunke och blanda ned resten av grädden.
  • Tillsätt florsocker och citronsaft. Blanda om.
    
  • Bred ut jordgubbsblandningen i formen försiktigt så att det täcker chokladbottnen.
  • Dra en gaffel genom båda lagren och lyft den några gånger så att fyllningen blandas lite grand.
     
  • Ställ formen i frysen i minst 4 timmar.
  • Ta fram tårtan 30 min före servering. Garnera med hyvlad vit choklad, citronmeliss och servera tillsammans med färska jordgubbar.
  • Ät och njut!






fredag 26 juli 2013

Matig sallad med bl.a. fetaost, soltorkade tomater, avokado & pesto

Tyvärr har jag inte postat nya recept lika frekvent som förut nu under sommaren, men från och med nu hoppas jag kunna hålla samma uppdatering igen.

För mig har sommarens mest förekommande maträtt varit olika typer av matiga sallader. Förut har jag inte varit så mycket för sallader, men under det senaste året har jag insett vad jag gått miste om. Dessutom är en sallad lätt att slänga ihop och passar de flesta tillfällen!

Salladen i detta inlägg experimenterade jag ihop igår och ligger definitivt redan på min topp-3 salladslista!
 
  
Ingredienser:

(Ca. 1-2 portioner)
½ liten rödlök 
1 tsk balsamvinäger
1 tsk olja (spad från soltorkade tomaterna)
3-4 nävar sallad (Jag använde isbergssallad, men föredrar kruksallad)


2 nävar färsk spenat
1 liten tomat
Ca. 15 svarta oliver
Ca. 2-3 msk fetaost
½ avokado
½ paprika (jag använde röd)
2-3 (bitar) soltorkade tomater 
½-1 dl pasta (Jag använde fullkornspasta som blivit över tidigare)
1 msk grön pesto
Ca ½ dl parmesan (flakes)
Örtsalt
Citronpeppar
 
Dressing:
2-3 msk creme fraiche
1 tsk vinäger
½-1 tsk citronsaft
1 tsk dijonsenap
Lite riven parmesan
Ev. lite flytande honung
Örtsalt
Citronpeppar

Gör så här:
 
  • Börja med att marinera löken (så att den blir mildare i smak): Hacka lök. Lägg löken i en liten burk och häll på balsamvinäger, olja(spad) och salt och peppar. Sätt på lock, skaka ordentligt och låt stå, ju längre desto bättre! (Om salladen inte ska ätas förrän någon/några timmar senare föreslår jag att lökmarineringen förvaras separat i burk.)
  • Blanda dressingen och smaka av.
  • Hacka resten av ingredienserna och häll dem i en skål, alt. burk.
 
  • Blanda ner peston, dressingen och lökmarinaden(alternativt senare) och rör om.
  • Klar att förtäras!
(Dagens strandlunch)
 

fredag 5 juli 2013

Tapenade

Ännu en röra, denna gång tapenade. Otroligt enkel är den att göra, och snabbt går det också!


Ingredienser:
2 dl svarta oliver
2 msk olivolja
1 tsk dijonsenap (jag hade inte det hemma senast, men vanlig senap funkade lika bra)
1 msk kapris
2 pressade vitlöksklyftor

Gör så här:
  • Häll alla ingredienser i en bunke/behållare (Pressa ner vitlöken). 
  • Mixa med stavmixer.
  • Färdig att serveras! (Förslagsvis på kex, crostini, etc.)